kortárs festő, kortárs fetőművész, kortárs festők, mai magyar festők, jegyzett festők, keresett festőművészek, kortárs festészet, absztarkt festő, Burkus-Malárburk József , Burkus József festő

Burkus-Malárburk József megmártózva a nagyvilágban


Az idő kellő mély és hosszú alagutat ásott már az életemben, hogy beutazhattam az északi földgömböt és élhettem a világ számos pontján és nemzetközi szinten is nevet szerezhettem festészetemmel, hiszen 1957 régen volt, már az a bába Bükkszentlászlón, aki e világra segített, sincs már közöttünk.
Mint oly sok művésztársam kezdhetném azzal, hogy „már kicsi gyerekként nagyon szerettem rajzolni stb., de ha nem ragaszkodunk a curriculum vitae protokolljához, akkor ezt most kihagyom és rögtön azzal kezdem, hogy hatvanhárom önálló kiállítással és sok-sok csoportos tárlattal a hátam mögött, a festészetemben nemzetközi szinten is, figyelemre méltó eredményeket értem el és most sorolhatnám oldalakon keresztül, hogy hol mely galériák, mely gyűjtemények, gyűjtők vásárolták fel munkáimat, hogy Nívó-díjat kaptam stb., de ezt bízzuk majd az életrajzírókra, akiknek regénybe illő fordulatokkal színesített életem, egykor akár bestseller is lehet.
Kezdetekben rajztanár voltam, aztán csak nem hagyott ezen a pályán a sors, függetlenítettem magam és lassan huszonöt éve élek csak a festészetemből. Ezt se sokan mondhatják el magukról.
Amikor világhírű galériák kötöttek velem szerződést, mint pl. Floridában az ADDISON, vagy New Yorkban a Ward-Nasse és gondoskodtak arról, hogy ne maradjon a nevem ismeretlen az USA-ban, akkor azon gondolkodtam és kérdeztem Istent, hogy lehet-e fokozni tovább ezeket a szakmai sikereket. Aztán kaptam rá választ, hogy lehet, mert például 2008-ban, a Magyar Kormány felkérésére én képviselhettem hazánkat Brüsszelben az Európai Parlamentben, egy nagy ívű kiállítással, ahol Európát meghatározó-irányító emberekkel, politikusokkal, világhírű írókkal, művészekkel is koccinthattam a művészet halhatatlanságára, világot jobbító szándékára, erejére, ugyanis ebben hiszek. Ars longa, vita brevis. A művészet hosszú, az élet rövid. Tartja a latin bölcselet. Én még azt is hozzáteszem, hogy nemcsak hosszú, hanem nélküle elképzelhetetlen az emberi társadalom, falanszterré válnának közösségeink, ahol a durva őrület gigantikus kényszerzubbonya kötné gúzsba, az alapvető, évezredes emberi értékeinket.
Elsősorban az organikus világ, az organikus formák indukált, vizuális absztrakciói izgatnak. Magam sem tudom, hogy figurális, vagy absztrakt festő vagyok-e, de lehet, hogy ezt eldönteni nem is fontos és nem is nekem kell.
Az arany Floridában költözött belém, ahol kb. hússzor erősebb a fény, mint itthon, azóta is jól érzi magát, mert a vásznaimra ráterülve szétragyoghat, ráragyoghat, beleragyoghat, átragyoghat a környezetébe.
Burkus-Malárburk József